Omul de zapada, cartea ideala pentru cei carora nu le place frigul

Zilele trecute temerile mele s-au adeverit, a cazut prima zapada a acestei ierni. Si desi a trebuit sa ma trezesc dis de dimineata pentru a mai prinde peticul alb care inca nu se topise in gradina, a fost suficient pentru a mi se confirma suspiciunile ca nici anul asta nu am trecut la climat tropical.

Iar daca reactia ta a fost asemanatoare, am vesti bune pentru tine. Iti pot recomanda urmatoarea ta carte preferata.

Omul de zapada este a saptea carte intr-o serie de unsprezece carti scrise de Jo Nesbo, avandu-l ca personaj central pe detectivul Harry Hole. Sau, mai degraba, este ce ar trebui sa citesti mai intai daca vrei sa intelegi ceva din cea mai recenta ecranizare.

Povestea incepe, evident, cu o crima care da intregul ton intregului mister. Jonas, un baietel din Oslo, se trezeste intr-o dimineata si descopera ca mama lui a disparut fara urma. Singurul indiciu, un om de zapada, purtand esarfa mamei sale la gat. Ce urmeaza este o urmarire halucinanta cu intorsaturi de situatie la tot pasul. O disparitie se transforma in doua, iar in scurt timp detectivul Harry Hole si partenera sa, Katrine, au de a face cu un ucigas in serie cum nu a mai vazut Norvegia.

Harry Hole este un personaj atipic, anti-erou dar totusi este indragit pentru asta. Este alcoolic, dar asta il face mult mai intuitiv si mai perspicace. Este un autodeclarat workaholic, dar cumva asta nu-l opreste din a fi foarte activ in viata fiului fostei sale prietene . Iar fiecare femeie cu care intra in contact este macar un pic atrasa de el, in ciuda faptului ca numele lui este Harry Hole.

Katrine este dovada ca autorul chiar a incercat sa conceapa ca o femeie poate fii si altceva inafara de mama sau victima. Sub pretextul de a fi partenera lui Hole, aceasta este in echipa de investigatii unde devine esentiala pentru gasirea criminalului. Sau cel putin asta se intampla la inceput, pentru ca orice lucru frumos tine doar vreo 400 de pagini.

Nu este o carte perfecta, ba chiar adesea a reusit sa ma faca sa oftez din frustrare atunci cand mai aparea vreo noua pista falsa. Cu toate astea, o recomand, mai intai celor care au vazut filmul si cu siguranta au nevoie de o explicatie, si apoi, celor care cu siguranta nu se vor bucura de zapada iarna asta.

Pana data viitoare,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *